Wanneer moet ik een rentmeester inschakelen?
Je hebt geïnvesteerd in een huis of een appartement. Je krijgt de kans om enkele jaren in het buitenland te werken en hebt een eigendom in België. Je ouder verhuist naar een woonzorgcentrum maar blijft eigenaar van zijn of haar huis. In al deze gevallen is het interessant om het pand te verhuren. Om dit zorgeloos en veilig aan te pakken, reken je op de deskundige ondersteuning van een rentmeester.
Verhuren alsof het onze eigen woning was
Een eigen huis of appartement verhuren is spannend, dat ontkennen we niet. Je houdt van je huis en het is belangrijk dat het in een goede staat verkeert. Een woning die leeg staat, daalt helaas snel in waarde. Door te verhuren via een rentmeester reken je op extra inkomsten en ben je er zeker van dat het pand ondertussen bewoond en onderhouden blijft. Een rentmeester volgt voor jou alle papierwerk, contacten en overeenkomsten op alsof het voor zichzelf was.
Wat zijn de taken van een rentmeester?
De taken van een rentmeester zijn:
- Financieel beheer: van het opstellen van budgetten, waarborgen en verzekeringen, betalingen van rekeningen en belastingen en het bijhouden van financiële verslagen voor de eigenaar.
- Eigendomsbeheer: een rentmeester volgt het technisch onderhoud van het eigendom en de faciliteiten op, inclusief het beheren van de reparaties en renovaties.
- Verhuurbeheer: als het eigendom verhuurd wordt, zoekt een rentmeester naar een geschikte huurder en beheert hij de huurcontracten.
- Juridisch beheer: bij geschillen staat een rentmeester in voor juridische zaken en volgt hij samen met een advocaat of jurist het dossier verder op.
Een woning verhuren: het klinkt eenvoudig, maar als je niet de juiste kennis, onvoldoende tijd of gewoonweg geen zin hebt om alles op te volgen, dan kan verhuren wel eens tegenvallen. Waarom je ook verhuurt, doe een beroep op een rentmeester die alles van het beheer van vastgoed van je overneemt.
Contacteer Estero, je partner in rentmeesterschap.