Verhuren

Je huurprijs indexeren zonder problemen

Je hebt een geschikte huurder gevonden, de huurovereenkomst is getekend en de huurprijs ligt vast. Proficiat! Wist je dat je als verhuurder die maandelijkse huur een keer per jaar mag indexeren. Hier gelden wel strikte voorwaarden en berekeningen. Estero helpt je graag op weg.

Hoe huurprijs indexeren

De maandelijkse huurprijs indexeren, doe je om te blijven voorzien in de stijgende kosten van het levensonderhoud. Dit mag niet zomaar, wel volgens de regeltjes van de wet. Je doet dit:

  • 1 keer per jaar, op de verjaardag van de start van het huurcontract;
  • volgens een vaste formule;
  • door ook de huurder schriftelijk op de hoogte te brengen.

Kleine lettertjes

Ligt het pand in Vlaanderen, dan hoeft de jaarlijkse indexatie niet in de huurovereenkomst te staan. In Brussel moet dit wel expliciet vermeld worden. Een indexatie voer je ook niet zomaar door. De huurder moet schriftelijk verwittigd worden.

Indexeren kan je leren

Indexatie gebeurt volgens een wettelijk vastgelegde formule:

Huurprijs * nieuw indexcijfer / Aanvangsindexcijfer

In die formule zie je 3 elementen. De basishuurprijs is de maandelijkse huurprijs afgesproken bij de start van de huurovereenkomst. Het nieuwe indexcijfer is de gezondheidsindex van de maand voor de verjaardag van de huurovereenkomst. De aanvangsindex is de gezondheidsindex van de maand voor de start van het huurcontract.

Moet je indexeren?

Je hoeft als verhuurder niet te indexeren. Je kan er gerust voor kiezen om een jaartje of meerdere jaren over te slaan. Wil je dus pas na 5 jaar een indexatie doorvoeren, is dat geen probleem. Behalve wanneer je in het huurcontract opneemt geen indexatie te zullen toepassen.

Ook als je pas na die 5 jaar indexeert, grijp je terug naar bovenstaande formule. Dat levert meteen een forse stijging van de maandelijkse huurprijs op. Het is dus in het belang van huurder en verhuurder dat je toch jaarlijks een indexatie overweegt.

Door een beroep te doen op een rentmeester, hoef je zelf niet aan de jaarlijkse indexatie te denken. Estero neemt alle berekeningen en communicatie van je over. Contacteer ons voor de mogelijkheden.

Onze kennisbank

We delen graag onze expertise

Onze kennisbank
Contacteer ons

Een specifieke vraag?

Contacteer ons