Verhuren

4 tips om een betrouwbare huurder te vinden

Als verhuurder streeft u ernaar uw woning of appartement te verhuren aan een loyale huurder die zich tijdens de huurperiode als een goede huisvader of huismoeder gedraagt. Een doorgronde screening van huurkandidaten is daarbij van groot belang. Met deze 4 praktische tips geven we u alvast een voorzet voor uw zoektocht.

4 tips om een betrouwbare huurder te vinden

Een plaatsbeschrijving van een verzorgd pand

Wanneer u op zoek bent naar een betrouwbare huurder, moet u er eerst en vooral voor zorgen dat de woning volledig in orde is. Zo is het belangrijk dat het pand in een goede staat is en aan de nodige voorschriften voldoet. Niet alleen de huurprijs, maar ook het type huurder kan beïnvloed worden door de mate waarin de woning verzorgd wordt. Een nette woning in een correcte staat trekt tenslotte ook nette huurders aan.

Om discussies achteraf te vermijden, is het aangeraden een gedetailleerde plaatsbeschrijving te maken van het pand voor verhuur. Op die manier kan u de staat van de woning vergelijken voor en na de huurperiode en kan het eventuele verschil gestaafd worden aan een vooraf opgestelde plaatsbeschrijving.

Plan een afspraak in

Het is mogelijk dat u online, op papier of telefonisch een potentiële huurder vindt en deze u ook nog betrouwbaar lijkt. We raden echter sterk aan om de kandidaat-huurders persoonlijk te ontmoeten en er een afspraak mee in te plannen om het pand te bezichtigen. Op die manier kan u face-to-face een beter beeld krijgen van de kandidaat wat mogelijks uw beslissing beïnvloedt.

Vraag enkele gegevens op bij de kandidaat-huurder

Aansluitend op de persoonlijke ontmoeting raden we aan enkele gegevens op te vragen bij de kandidaat-huurder om de betrouwbaarheid verder te doorgronden. Zo is het wettelijk toegestaan om volgende informatie op te vragen:

  • zijn identiteit
  • zijn woonplaats
  • een bewijs van inkomen
  • met hoeveel personen de woonst zal betrokken worden

Daarnaast kan u proberen een referentie op te vragen bij een vorige of huidige verhuurder om te polsen naar het huurgedrag van de kandidaat. Opnieuw kan u zo een beter beeld scheppen van de kandidaat en uw beslissing er eventueel op afstemmen.

Wat mag niet?
Het opvragen van documenten die peilen naar de gezondheidstoestand of het gerechtelijk verleden van de huurder is dan weer verboden, aangezien deze informatie niet relevant is voor de verhuurder om na te gaan of de kandidaat-huurder zijn huurdersverplichtingen zal kunnen nakomen. Ook informatie vragen over de geboorteplaats of de aard en de bron (bijvoorbeeld een uitkering) van het inkomen is uitgesloten. Een kopie van de identiteitskaart opvragen is enkel mogelijk na goedkeuring van de huurder (m.u.v. rijksregisternummer).

Definieer uw doelgroep

De verschillende immo sites en social media kanalen bieden tegenwoordig talloze mogelijkheden om uw doelgroep nauw te formuleren. Op die manier kan u een beperkter, maar vaak relevanter deel van de markt targeten en de kans vergroten dat u een huurder vindt die aan uw eisen voldoet.

Als (beginnend) verhuurder is het niet altijd gemakkelijk om zelf de juiste huurder voor uw pand te vinden. Wanneer u niet volledig zeker bent van uw stuk of hier geen tijd voor hebt, kan u er steeds voor kiezen een professionele makelaar in te schakelen. Wij bij Estero doen er alles aan om uw pand zo snel mogelijk te verhuren aan een loyale huurder. Neem gerust contact met ons op en wij staan met plezier klaar om u verder te helpen!

Onze kennisbank

We delen graag onze expertise

Onze kennisbank
Contacteer ons

Een specifieke vraag?

Contacteer ons