Gratis offerte

Welke herstellingen zijn ten laste van de huurder?

Een kras in het parket, een kapotte ruit of een defecte boiler: een ongeluk is snel gebeurd, maar welke schade kan je verhalen op je huurder en waarvoor moet je zelf opdraaien?

Verhuren

Algemeen moet de verhuurder de woning in goede staat van onderhoud aan de huurder leveren. Daar tegenover staat dat tijdens de duur van de overeenkomst de verhuurder de woning als een goede huisvader beheert zodat het pand bewoonbaar blijft. Onze expert praat je bij over schade aan de huurwoning, slijtage en overmacht.

Voor rekening van de huurder

De regel is simpel: schade aan de huurwoning die de huurder veroorzaakt, betaalt de huurder zelf. Denk aan een gat in de muur, verkeerd gemanipuleerde apparaten, een verstopte afvoer of een beschadigde vloer. De huurder is bovendien verplicht het pand schoon te houden en staat in voor het onderhoud van gasboilers, open haarden, rookmelders, kapotte lampen, zekeringen of schakelaars. Ook algemeen onderhoud zoals de douche ontkalken, de tuin onderhouden en de dakgoot vrijmaken neemt de huurder op zich.

Een verbouwde keuken of een slaapkamer die volledig in het zwart geschilderd is? Als je huurder schilderwerken of kleine werkzaamheden wil uitvoeren in het pand, moet hij toestemming vragen aan jou als eigenaar. Zo niet, kan je vragen om het pand in de oorspronkelijke staat te herstellen. Als verhuurder kan je de kosten van reparaties inhouden op de waarborg van de huurder voor niet-herstelde schade aan het einde van de huurperiode. Liggen de schadekosten hoger dan de waarborg, dan kan je de huurder in gebreke stellen.

Kleine herstellingen voor de huurder

Opgesomd zijn dit de herstellingen, schade aan de huurwoning en onderhoud waarvoor de huurder verantwoordelijk is:

  • schade aan vloeren, tapijten, tegels
  • gaten of vlekken aan muren
  • gebroken ramen en spiegels
  • schade aan apparaten door verkeerd onderhoud, foute manipulaties of te weinig periodiek nazicht
  • vervangen van lampen en batterijen in rookmelders
  • algemeen onderhoud aan het pand
  • periodiek onderhoud van de boiler

Jouw verantwoordelijkheid als verhuurder

Zijn er herstellingen nodig aan de huurwoning door de ouderdom van het pand of door overmacht, dan is dat voor de rekening van de verhuurder. Denk aan zaken die slijtagegevoelig zijn, zoals de vloer- en wandbekleding of de huishoudelijke apparaten. Daarnaast sta je als eigenaar ook in voor de vervanging van een defecte verwarmingsketel, elektriciteitsmeter of watermeter, condens tussen de ramen of een versleten kraan. Aan de buitenkant van de woning vallen stormschade, een lekkend dak of herstellingen waar de huurder niet met een gewone ladder bij kan onder de bevoegdheid van de verhuurder.

Wat met dringende herstellingen?

Sommige herstellingen kunnen niet wachten tot het einde van de huurovereenkomst. Hier kan de huurder niet onderuit, ook als dit tot hinder leidt of het pand tijdelijk onbewoonbaar wordt. Duren deze herstellingen meer dan 30 dagen (of 40 dagen, als het huurcontract voor 1 januari 2019 is afgesloten), dan wordt de huurprijs verminderd in functie van de duur en de grootte van de geleden hinder. Zijn de herstellingen zo ingrijpend dat wonen onmogelijk wordt? Dan kan de huurder er ook voor kiezen om het huurcontract stop te zetten.

Het belang van een grondige plaatsbeschrijving

Om discussies achteraf te vermijden, stel je bij aanvang van het huurcontract een grondige plaatsbeschrijving op. Daarin staat heel gedetailleerd vermeld hoe de woning eruitziet en in welke staat ze zich bevindt. Heeft de huurder schade aangericht tijdens zijn verblijf, dan kan je dat als verhuurder aantonen met de plaatsbeschrijving.

Neem het zekere voor het onzekere

Laat je het opvolgen van herstellingen en het opstellen van een plaatsbeschrijving liever aan een expert over? Onze rentmeesters kennen de wetgeving van binnen en van buiten. Ze weten dus precies welke schade voor jouw rekening is, of voor die van de huurder, en volgen alle reparaties minutieus op.