Gratis offerte

Investeren in vastgoed met een vennootschap: is het interessant?

Wil je investeren in vastgoed, dan komen er heel wat vragen op je af. Een huis of appartement? Nieuwbouw of een bestaand gebouw? In België of buitenlands vastgoed?

Investeren

Een belangrijke vraag waar je misschien niet meteen aan denkt, is of je het vastgoed aankoopt als privépersoon of via een vennootschap. We zetten de voor- en nadelen van investeren in vastgoed met een vennootschap op een rij.

Voordelen van investeren in vastgoed met een vennootschap

Voordelige aankoop

Koop je vastgoed via je vennootschap, dan kan je de kosten die daarbij komen kijken aftrekken als beroepskosten. Denk aan eenmalige kosten als notariskosten, registratiebelasting en btw. Dat scheelt meteen op je rekening.

Je bent niet persoonlijk aansprakelijk

Met vastgoed komt ook extra verantwoordelijkheid. Zeker wanneer je meerdere eigendommen in portefeuille hebt, komen er meer risico’s kijken, zoals een dispuut met huurders of verzekeringskwesties. Wanneer je het vastgoed verwerft via een vennootschap, dan is die vennootschap aansprakelijk en niet jij. Je privévermogen is dus afgeschermd van mogelijke problemen als je investeert in vastgoed met een vennootschap.

Aftrekbare kosten

De terugkerende kosten die je maakt om je vastgoed te beheren kan je als vennootschap aftrekken. Denk aan de onroerende voorheffing, makelaars- of rentmeesterkosten, onderhoud, herstellingen, afschrijvingen en interesten op de financiering. Hierdoor druk je de vennootschapsbelasting die je moet betalen.

Een financiële hefboom

Inkomsten uit je vennootschap halen, kost je geld. Keer je de winst niet uit, maar gebruik je die om in vastgoed te investeren, dan creëer je een financiële hefboom en extra inkomsten.

Op de lange termijn

Wil je het vastgoed overdragen aan je kinderen? Als vennootschap draag je relatief makkelijk je aandelen aan hen over zonder registratierechten te betalen, met of zonder notariële akte. Wil je het vastgoed uit de vennootschap halen om te schenken? Dan heb je met een meerwaardebelasting te maken (zie verder).

Nadelen van investeren in vastgoed met een vennootschap

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan investeren in vastgoed als vennootschap. Alles hangt af van de termijn waarop je wil investeren en de grootte van je patrimonium.

Je vastgoed van de hand doen is duurder

Wil je je vastgoed opnieuw verkopen, dan is dat duurder vanuit je vennootschap dan als privépersoon. De reden? De meerwaarde bij de verkoop – het verschil tussen de verkoopwaarde en de boekhoudkundige waarde – wordt belast. Verkoop je de vennootschap inclusief het vastgoed die het bezit, dan ben je een stuk voordeliger af. De gerealiseerde meerwaarde op je aandelen is namelijk vrij van belastingen.

Huurinkomsten worden anders belast

In België worden huurinkomsten verschillend belast voor particulieren en vennootschappen. Verhuur je privé een woning aan een particulier, dan betaal je een belasting gebaseerd op het geïndexeerde kadastrale inkomen, vermeerderd met 40 %. Als vennootschap word je belast op de werkelijke huurinkomsten aan het tarief van de vennootschapsbelasting (25 %). Dat laatste komt neer op een hogere belasting. Verhuur je een pand voor professioneel gebruik of aan een vennootschap? Dan is het wel voordeliger om dit als vennootschap te doen. Oordeelt de fiscus dat je vastgoedportefeuille van dien aard is dat er sprake is van een beroepsmatig karakter, dan kom je eveneens in een hoger belastingregime terecht.

Investeren via een vennootschap of als particulier?

Er is heel wat om over na te denken voor je de sprong waagt. Goed advies is essentieel om een geïnformeerde keuze te maken. Ga bijvoorbeeld te rade bij onze ervaren rentmeesters als je wilt investeren in vastgoed met een vennootschap.