Gratis offerte

Hoe screen je kandidaat-huurders?

Een goede en betrouwbare huurder vinden voor je pand, maakt jouw leven als verhuurder heel wat makkelijker.

Verhuren

Zal die persoon de huur op tijd betalen? En wat met schade aan je pand? Laat je niet leiden door horrorverhalen van familie en vrienden, want er zijn wel degelijk manieren om je kandidaat-huurders te screenen zonder hun privacy te schenden.

Welke informatie over je huurder mag je vragen?

Voor je je woning verhuurt, wil je eerst essentiële informatie verzamelen over de kandidaat-huurders. Denk maar aan een naam en telefoonnummer. We zetten de belangrijkste regels even voor je op een rijtje.

Recht op privacy

Hoe graag je ook een volledig beeld krijgt van je potentiële huurders, je kan hen niet zomaar de kleren van het lijf vragen. Bij een eerste kennismaking hou je het best op

  • naam en voornaam
  • contactgegevens zoals een telefoonnummer of e-mailadres

Als verhuurder mag je in principe dus niet informeren naar de geboorteplaats, nationaliteit, bankrekeningnummers, bezittingen en de gezondheid van de huurder. De kandidaat-huurder moet ook geen uittreksel uit het strafregister kunnen voorleggen.

Inkomen van huurders

Als je je pand verhuurt, dan wil je natuurlijk maandelijks de huur ontvangen. Daarom mag je informeren naar het inkomen van de kandidaat-huurders maar niet naar de bron ervan. Of dat inkomen afkomstig is van een job – en wat die job inhoudt – of van bijvoorbeeld een uitkering, daar mag je niet naar vragen. Of iemand van een vast loon, een pensioen of een uitkering leeft, kan dus niet aan de basis liggen van een eventuele weigering.

Als je potentiële huurders vraagt een loonfiche voor te leggen, mogen zij de naam en het adres van hun werkgever onleesbaar maken. Hun vast inkomen kunnen ze ook aantonen met rekeninguittreksels of met een aanslagbiljet van de personenbelasting. Let op, als verhuurder mag je deze documenten nooit kopiëren of doorgeven aan derde personen.

Een betrouwbare huurder selecteren

Wil je helemaal berusten in de financiële situatie van je nieuwe huurders? Vraag dan de gegevens van de vorige huiseigenaar. Ook een bewijs dat de jongste 3 maanden aan huur stipt betaald werden, is een mogelijkheid.

Informeren naar de gezinssituatie

Trekt er een verliefd koppel, kersvers gezin of alleenstaande oudere in je huurwoning? Als verhuurder heb je het recht te informeren naar de gezinssamenstelling van je kandidaat-huurder(s).

In veel gevallen verhuur je aan een alleenstaande, een groeiend segment op de huurmarkt. Leert hij of zij iemand kennen en trekt die persoon ook in je huurwoning in, dan kan je als verhuurder niet tussen komen. Trouwen ze of gaan ze wettelijk samenwonen? Dan moet de nieuwe partner mee de huur betalen wanneer jouw pand de gezinswoning is. Enkel dan kan je beide personen dus ook aanspreken voor eventuele wanbetalingen.

Ook de omgekeerde situatie kan zich voordoen. Een partner die mee het huurcontract ondertekende, verlaat de woning. Als verhuurder kan je deze persoon er blijven op aanspreken de huur te betalen, wanneer in de overeenkomst staat dat de huur hoofdelijk en ondeelbaar is. Is de huur wel deelbaar, dan spreek je als eigenaar beide personen aan om elk de helft van de huurprijs te betalen.

Mag je een kandidaat-huurder weigeren?

Laat ons duidelijk zijn: je mag niemand weigeren op basis van geslacht, leeftijd, geaardheid, vermogen, geloof, taal, afkomst of gezondheidstoestand. Dat is een vorm van discriminatie. Wel kan je zoveel mogelijk wettelijke informatie over je kandidaten verzamelen, zodat je een geïnformeerde en gefundeerde beslissing neemt. Bijvoorbeeld: een kandidaat van allochtone afkomst of een alleenstaande kandidaat-huurder kan je niet weigeren door zijn geboorteplaats of gezinssamenstelling, maar wel indien hij of zij niet over voldoende financiële middelen beschikt.

Huisdieren

Je leest vaak in huuradvertenties dat huisdieren niet zijn toegelaten. Je mag dit vragen aan de huurder, maar je kan het hem of haar niet verbieden zolang het dier geen overlast veroorzaakt of geen blijvende schade toebrengt.

Rookverbod

In het huurcontract kan je een algemeen rookverbod opnemen. Toch kan je niet voorkomen dat de huurder rookt in je pand. Heeft dit vergeelde muren of een muffe binnenlucht tot gevolg? Dan is de huurder verplicht deze rookschade te herstellen of te vergoeden.

Wat als mijn huurder schade veroorzaakt?

Heb je een vermoeden dat de huurder de woning niet goed onderhoudt, spreek hem of haar daar dan op aan. Als eigenaar mag je je pand nooit binnen gaan zonder expliciete toestemming van de huurder. Sterker nog: dit valt onder huisvredebreuk.

Kan ik mijn pand dan niet beschermen? Toch wel. Leg bijvoorbeeld in de huurovereenkomst vast dat je 1 keer per jaar de woning controleert. Zo zie je meteen of alles goed onderhouden is en of er eventuele herstellingswerken nodig zijn. Wil je toch een keer extra controleren, vraag dan toestemming aan je huurder.

Hoe kan je nu potentiële huurders screenen?

Zowel huurder als verhuurder hebben bepaalde rechten en plichten. Met respect voor de privacy van de kandidaat-huurder mag je vragen naar

  • een bewijs van inkomen
  • de gezinssituatie
  • naam en contactgegevens
  • gegevens van de vorige verhuurder
Bang dat je de verkeerde kandidaat-huurder gaat selecteren?

Vertrouw op de rentmeesters van Estero om je alle zorgen uit handen te nemen, zodat jij optimaal geniet van je huurrendement.