Hoe bepaal je de huurprijs van je woning?
Wanneer je een woning verhuurt, wil je een optimaal rendement uit je vastgoed halen.
Je krijgt dus graag een hoge huurprijs. Tegelijk wil je niet dat je pand leegstaat, dus je vraagt maar beter geen te hoge prijs. Hoe vindt je die sweet spot, waardoor je steeds betrouwbare huurders aantrekt? Onze expert zet de belangrijkste factoren die je huurprijs bepalen op een rijtje.
Eerst en vooral ben je in België vrij om zelf je huurprijs te bepalen. Op de private huurmarkt zijn er geen verplichtingen, regels, maximum- of minimumprijzen. Bovendien is je rendement zeker, want er is een grote vraag naar kwalitatieve huurwoningen. De gemiddelde huurprijs bleef de voorbije jaren gestaag stijgen en was in 2023 € 868 per maand, met regionale verschillen.
Deze factoren bepalen je huurprijs
Er zijn verschillende factoren die je huurprijs kunnen sturen. Zoals hierboven opgemerkt zijn er regionale verschillen: zo zijn huurprijzen in Vlaams-Brabant een stuk hoger dan in West-Vlaanderen. Deze parameters zijn de belangrijkste:
Ligging
Locatie, locatie, locatie! Waar je huurpand gelegen is, bepaalt de prijs die je ervoor kan vragen. Met ligging bedoelen we zowel de provincie, als of de woning in de stad of op het platteland gelegen is. Hou zeker ook rekening met de afstand tot faciliteiten als scholen, openbaar vervoer, winkels en belangrijke verkeersaders zoals autosnelwegen.
Bewoonbare oppervlakte en inrichting
Hoe groter de woning, hoe hoger de prijs: dat is logisch. Ook het aantal slaapkamers en de grootte ervan spelen een rol. Huurders waarderen extra kamers voor bijvoorbeeld een thuiskantoor of logeerkamer.
Staat en energiezuinigheid van de woning
Voor een moderne nieuwbouwwoning met ingerichte keuken kan je een hogere prijs vragen dan voor een appartement met enkel glas en een uitgeleefde keuken. Naast kwalitatieve materialen en technische snufjes, is ook de energiezuinigheid van een woning van steeds groter belang. Niet alleen is een pand met een goede EPC-waarde (A+ tot C) aantrekkelijker voor huurders, je kan de huurprijs ook volledig indexeren.
Beschikbare buitenruimte
Een bescheiden tuin of een zongericht terras doen niet alleen wonderen voor je levenskwaliteit, maar ook voor de huurprijs van je woning. Buitenruimte is erg in trek, of je huurwoning nu in de stad of op het platteland ligt. Ook een garage, carport of fietsenstalling zijn mooie extra’s.
Gemiddelde huurprijs van een woning
Een goed vertrekpunt om je huurprijs te bepalen, zijn de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Verhuur je een appartement, pols dan even naar de huurprijs van de buren. Ook online kan je makkelijk prijzen vergelijken.
Zie je nog steeds het bos door de bomen niet? De gratis Huurschatter van de Vlaamse overheid stuurt je in de juiste richting. Wil je je toch liever laten bijstaan door een expert, die alle administratie en communicatie uit handen neemt die bij verhuur komt kijken?