Investeren

Moet ik lenen voor de aankoop van mijn investeringspand?

Sta je op het punt om een appartement of huis te kopen als investering? Dan is een lening aangaan voor de aankoop ervan een goed idee. Het is namelijk fiscaal voordelig om te lenen voor zo’n grote uitgave. Wij zetten alle mogelijkheden voor jou op een rijtje.

Lenen voor de aankoop van investeringspand

Lenen voor uw investeringsvastgoed is interessant, maar niet zo makkelijk als het lijkt. Als je voor een hypothecaire lening kiest, dan zal de bank controleren of je over voldoende inkomsten beschikt om deze lening elke maand af te lossen. Dat de bank voorzichtig is bij het toekennen van een lening voor een investeringspand, blijkt ook uit de maximale quotiteit. De bank schiet maximaal 80% van de aankoopwaarde voor. Je moet dus nog zelf 20% van de aankoopwaarde en kosten dragen, zoals registratiekosten.

Welke soort leningen zijn er?

1. Hypothecaire lening

De hypothecaire lening kent iedereen wel. Zo’n lening sluit je ook af voor de aankoop van een gezinswoning. Je lost daarbij elke maand een vast bedrag af of je kan ook voor de optie kiezen om geleidelijk aan minder terug te betalen per maand.

2. Wederopname van kapitaal

Beschik je al over een bestaande lening voor je gezinswoning? Dan kan je de aankoop van je investeringspand ook via een heropname van kapitaal toevoegen aan je bestaande lening. Het kapitaal dat je dus al terugbetaald had, leen je nu opnieuw. Het pluspunt hiervan is dat je de notariskosten van een nieuwe hypotheek uitspaart. Het minpunt is dat de hypotheek rust op je gezinswoning en dus in het slechtste geval verkocht kan worden indien er iets misloopt.

3. Bulletkrediet

De laatste manier om de aankoop van je investeringspand te financieren, is via een bulletkrediet. Hierbij betaal je alleen interesten en pas op het einde van de looptijd los je het kapitaal af. Om die reden is deze lening niet voor iedereen haalbaar. Je moet ook kunnen bewijzen aan de bank dat je over voldoende kapitaal beschikt om het bulletkrediet op het einde terug te betalen. Om de bank te overtuigen, kan je kiezen voor een groepsverzekering of een beleggingsportefeuille.

Haal meer uit je investering dankzij het hefboomeffect

Door de huidige lage rentevoeten is het voordelig om voor je investeringsvastgoed een financiële hefboom te gebruiken in de vorm van een hypothecaire lening of een bulletkrediet. Dankzij het hefboomeffect kan je al met een klein bedrag aan de slag voor de aankoop van je investeringsvastgoed. Een positieve financiële hefboom zorgt ervoor dat je geld verdient uit je geleend geld. Je betaalt interesten op je geleend geld, maar ze liggen lager dan het rendement uit je investering.

Hierbij een voorbeeld om de financiële hefboom te verduidelijken:
Stel: je wil een appartement kopen van €200.000 (€224.000 inclusief registratie -en notariskosten). Je kan €50.000 opzij zetten voor je investering, maar de andere €174.000 leen je bij de bank aan een rentevoet van 2%. Je huurinkomsten per maand zijn €750 per maand, wat neerkomt op €7.875 per jaar (x 10,5 maanden rekening houdend met kleine kosten en onroerende voorheffing). Van dat bedrag moeten de rentelasten nog afgetrokken worden. Deze bedragen €3.480 per jaar (174.000 x 2%), waardoor de huurinkomsten nu €4.395 bedragen. Je rendement op eigen vermogen komt hierdoor neer op 8,79%.

Als je nu de volledige investering zelf had gefinancierd, dus zonder geld te lenen bij de bank, dan lag je rendement maar op 3,5% (=7.875/224.000). Nog een groot pluspunt als je bij de bank geld leent: je hebt nog €150.000 spaargeld over om opnieuw te investeren in andere vastgoedprojecten.

Estero helpt je op weg met de verhuur van je investeringsvastgoed

Een huis of appartement kopen om te verhuren is een slimme investering. Zo ben je zeker dat je jouw spaargeld goed hebt geïnvesteerd. Door de maandelijkse huurinkomsten en het rendement op lange termijn is het financieel interessant. Om alles vlot te laten verlopen bij de verhuur van jouw woning of appartement, doe je beter beroep op een rentmeester die alles van a tot z opvolgt. Wij bij Estero helpen je graag op weg. Zo kan je zorgeloos genieten van de inkomsten van jouw investering.

Wil je ook jouw investeringspand verhuren, maar weet je niet waar te beginnen? Kom gerust eens langs of neem contact met ons op voor vrijblijvend advies van onze experten.

Onze kennisbank

We delen graag onze expertise

Onze kennisbank
Contacteer ons

Een specifieke vraag?

Contacteer ons